Buzzard - описание, местообитание, интересни факти

Лешоядите принадлежат към семейството на ястребите. Те са най-малките сурини в Африка.

вид

Тялото на възрастен индивид е с дължина около 62-70 см. Телесното тегло варира от половин до два кг. Размахът на крилата е около 160 см. Цветът на оперението им е бял. Но на крилата има черни пера, които се виждат ясно, когато птицата плува в небето. Оперението на гърлото е жълтеникаво. Тези птици нямат пера на вратовете си. Представителите на двата пола на лицето виждат черна лента.

Олио на главата също липсва. Тя има жълто сгъната кожа. Клюнът в основата е също жълт с черен връх. Цветът на краката на лешояда е жълт. Опашката е клинообразна. Тънкият човка на птицата в края е огънат под формата на кука.

Младите са жълтеникаво-кафяви, с петна. Постепенно оперението става бяло. Кожата на главата е сива.

Функции за захранване

Диетата на тези птици е различна мърша. Те могат да ядат мъртва риба и насекоми, както и други дребни животни. Труповете на едрите бозайници ядат много рядко. Затова човката на хищника е твърде тънка и слаба. Те не могат да счупят дебелата кожа. Следователно лешоядите могат само да изядат парчетата храна, останали след хранене на по-големи хищни птици. Тяхната храна често е мъртвите големи птици, различни гризачи, жаби. Понякога те ядат плодове.

Често лешоядите могат да ядат животински изпражнения. Котилата съдържат каротеноиди, които им помагат да запазят яркожълтия си цвят на кожата. Често търсят храна в градове, където търсят депа, за да намерят подходящи останки за себе си, изхвърлени от хората. Те не се страхуват от хората, затова често се доближават до тях. В градовете и селата на Африка, тази птица може да се види много често. Те могат да седят на покрива на къща или на дърво.

Освен това лешоядите обичат да ядат щраусови яйца. За да счупят черупките си, птиците използват големи тежки камъни. Те намират камъните предварително, а след това летят до гнездото на щраусите. След това пускат камък върху яйцето, докато се счупи. Ако камъкът е твърде светъл, за да счупи дебела черупка от щраусови яйца, птицата отлети, за да намери по-тежък камък, и след това се връща, като прави нови опити. Веднага след като черупката се напука, те изяждат микробите или течното съдържание.

хабитат

Тези птици са най-често срещани в центъра и южната част на африканския континент. Това се отнася за кафявия лешояд. И представители на видовете лешояди имат по-широк спектър от местообитания. Те живеят както в Африка, така и в Евразия. Тук те могат да бъдат открити в почти всички региони, характеризиращи се с умерен климат. Много от тях на територията на Индия, както и в Средиземно море. Те живеят на Канарските острови. На територията на Русия те са в Кавказ. Но в тази област остават много малко птици. Изследователите са около 20-30 двойки.

Днес видът се счита за рядък. Той е заплашен от изчезване. Популации, които живеят в Европа, зимуват на африканския континент.

видове

Има два основни типа. В допълнение към лешояда, има доста представители на вида на кафявия лешояд в природата. Дължината на тялото му е около 65 см. Дължината на крилата достига около половин метър. Тежат от половин до два килограма. Външно много подобен на обикновения. Основната разлика е в цвета на оперението. Те са напълно кафяви. Те също живеят в центъра и в южната част на Африка. Те живеят в гори, савани. Гнездата се строят върху дървета в близост до села и градове. Те също се хранят с мърша, боклук.

Джендър различия

Оперението при представители на различни полове е същото. Разликата между тях е само по размер. Женските са малко по-големи от мъжките.

Развъждане и гнездене

Лешоядите обикновено живеят в групи от по няколко чифта, понякога двойка живее отделно от другите индивиди.

Размножителният сезон започва през пролетта. Те извършват ритуал за чифтосване под формата на спирален полет. Гнездата са построени върху скалите. Те се натрупват в няколко големи клона, а отвътре обградени с пух и вълна от различни животни. Понякога строят гнездо в пещера или малка дупка. Някои двойки изграждат гнездо под скалите, за да я предпазят от валежи. Гнездата са големи, но изглеждат помия. Често птиците въвеждат боклук от сметищата. В гнездата можете да видите и хартия, въжета. Останките от храна, те също не изхвърлят от гнездото.

Те имат бели яйца с кафяви малки петънца. При едно полагане обикновено две яйца. И двамата родители се редуват. След около 42 дни пилетата се излюпват. Те се появяват с разлика от няколко дни. В този случай по-младият обикновено е по-слаб и може да умре от глад. Родителите се грижат за тях в продължение на 3 месеца. На възраст от три месеца се учат да летят, но още един месец изискват родителите им да им донесат храна. Оперението на пилета отразява цвета на възрастните птици.

Когато млади хора започват самостоятелен живот, те се скитат в продължение на две години, отдалечавайки се далеч от родителското гнездо. Те стават полово зрели само след 5 години.

глас


Птиците прекарват по-голямата част от времето си по двойки, но като цяло те са социални птици. Те могат да се събират в стада около голяма плячка или когато почиват. За да общуват, те могат да правят различни звуци. По време на полет те могат да крякат и да мяукат. В гневно състояние те ръмжат или съскат.

Интересни факти

  1. Името на птицата произхожда от старославянски език, от който думата "старва" може да се преведе като "мърша". Думата "Неофрон" е взета от творбата "Метаморфози", автор на която е Антонин Либерал. Според легендата, древният бог Зевс превърнал Египии и Неофрон в хищни птици. Наречени са със същото име, но те се различават по размер и цвят на писалката.
  2. В древни времена индийските и египетските народи вярвали, че лешоядите са свещени птици, затова ги третирали с трепет и уважение. Европейските жители по всяко време принадлежали към лешоядите с особено отвращение поради факта, че птиците ядат мърша.
  3. Често алчни и зли хора се наричат ​​лешояди. Но в действителност тези птици са по-скоро спокойни и неагресивни по природа.
  4. Често пилетата са жертви на лисици или други хищни птици. Родителите не са в състояние да защитят младите си поради доста слаб клюн и лапи. В случай, че кучето падне на земята от гнездото, най-често се яде от вълци или чакали. Към днешна дата броят на видовете намалява все по-бързо. Основната причина за заплахата от изчезване - разрушителна човешка дейност. Хората не ги унищожават директно, но птиците страдат от намеса в природата като цяло. Те умират, докато седят на електропроводи, или от оловен удар, когато животните са убити от ловци. Заедно с мърша, химикали, които хората използват, влизат в тялото на лешояд. Гледката е защитена в цял свят.

Видео: Лешояд (Neophron percnopterus)