Снежна коза - описание, местообитание, начин на живот

Под снежна коза означава планинско животно, класирано като отрязък от артидоктилите. Представителят на семейството на порологите принадлежи на бозайници, живее в студени климатични райони. В днешната статия ще разгледаме всичко, което засяга тези индивиди.

описание

Загрузка...
  1. Обсъжданите животни попадат в категорията на големите животни в сравнение със себе си. Височината при холката на индивида може да достигне до метър с дължина на тялото 1,3-1,7 метра. Що се отнася до тегловната категория, козите средно имат маса от около 60-130 кг. Женските са малко по-малки, в други аспекти не се появява сексуален диморфизъм.
  2. Муцуната е с квадратна форма, шията е гъста и широка, крайниците са мускулести и дебели. Някои сравняват снежните кози с планинските кози. Въпреки това, според формата на роговете, те са по-сходни с домашните животни. Рогата достигат до 30 см максимум. Те нямат силни завои, няма и ролки от напречен тип.
  3. Козината е гъста и пухкава, донякъде сходна с козината. Цветът е бял или сив. Когато става въпрос за топлия сезон, козината на животното се омекотява. Тя изглежда кадифена. През зимата става по-дълъг и по-топъл. Косите са еднакви по дължина, но по-къси в долните крайници. В областта на брадичката има брада, състояща се от твърда козина.
  4. Тези индивиди са големи по размер, изглеждат плашещи. Благодарение на дебелия слой вълна, техните размери се увеличават. Що се отнася до пигментацията на рогата, те могат да бъдат черни през зимата, а след това да се превърнат в кафеникаво сиво или светло сиво по-близо до топлина. Копитата са пигментирани с черно. Отличителна черта на тези животни е способността умело да се движат по планинските върхове и скали, те бързо запомнят пътя и не се губят по тесни непроходими пътеки.
  5. Членовете на семейството се отличават с възможността да скачат напред на разстояние до 7 метра. В същото време козата бързо скача от един голям камък на друг, променяйки траекторията. Животните перфектно виждат близо и далеч. Те се различават от козите в това, че не бързат при хората, а се скриват тихо от погледа. Когато се случи сблъсък, индивидите използват своите рога.
  6. Някои от тях са се приспособили да съдържат бозайници у дома, тъй като се отличават със своята способност за бърз контакт с хората. Жителите на студените райони са мирни, опитвайки се да избягват конфликтни ситуации и дори да се срещат с други животни (например котки или кучета).

жилище

  1. Тези членове на семейството са привлечени от скалисти терени. Те се заселват в южна или източна Аляска. Хората също са често срещани в Монтана и Орегон. Някои от обсъжданите животни са в Уайоминг, Колорадо, Невада и Олимпик. Те се намират в Канада, близо до провинция Алберта. Намерени в Юкон и Британска Колумбия.
  2. Почти през целия период на своето съществуване козите живеят над нивото на горския пояс. Изкачват се високо върху скали, покрити със сняг. Съответно, следователно, получиха името си. Тези индивиди се характеризират с номадски местообитания. При малки групи от по 3-5 индивида те се преместват от едно място на друго. Въпреки това, съществуват единични кози.
  3. Когато бозайник харесва парцел, подходящ за живеене, те спират за дълго време, докато има храна. През зимата отиват на пълно стадо и се пазят заедно. Дори когато бушува буря по скалистите върхове, животните остават постоянно в тази област. Останалите жители напускат региона в търсене на по-подходящи условия за живот.
  4. Хората могат да копаят депресии в снега, като по този начин изграждат своята нощувка. Те имат дебело покритие с водоотблъскваща импрегнация, което не позволява на млекопитаещите да замръзнат през цялата нощ. Някои членове на семейството живеят на 3 км. до височина на морското равнище. Те понасят дори най-тежките климатични условия до -40 градуса.
  5. Забележително е, че въпросното семейство няма прекалено много врагове в своята среда за разпространение. Хищниците просто не живеят в такива условия и ако живеят, на практика нямат ефект върху броя на главите. През лятото козите ловуват кози, те също бързо се преместват над скалите. През лятото децата са атакувани от орли и други големи птици, като впоследствие хвърлят бебето от скала.
  6. Нито един от видовете не е застрашен, те никога не са били ловувани. Хората просто събираха животински кожи, след това се въртяха и правеха тъкани. Въпреки това, гледката е защитена, така че в близко бъдеще той не е в опасност.

храна

  1. Основното хранене е трудно да се нарече разнообразно поради особеностите на териториалното разпределение. В планините животните ядат мъх, лишеи и друга растителност от този тип. Те използват копитата си и ги копаят.
  2. През зимата, поради липсата на храна в основата, козите разкъсват кората от стволовете на дърветата, облягат на малки храсти. През лятото те се спускат малко по-ниско, за да се насладят на зеленчуци, плодове и плодове, диви култури, игли и листа.
  3. Отделя се много време за паша, животните могат да го направят в следобедните часове или по-близо до здрача. Някои отиват да търсят храна, когато луната свети ярко. Тези животни са в състояние да преодолеят големи разстояния в даден момент, за да ядат. Те са издръжливи и не се страхуват да се отдалечат от дома си.

Враговете

  1. Козите са тревопасни, така че имат нежно и вкусно месо. Поради тази характеристика, въпросните индивиди в дивата природа имат много врагове. Представените животни обаче се спасяват от факта, че не всички хищници могат да се издигнат до височината, в която живеят козите.
  2. Освен това въпросните лица имат отличен слух и зрение. Следователно, ако някой от групата кози забележи някаква подозрителна дейност, те незабавно напускат окупираната територия с цялото стадо. Те не бързат, за да не създадат паника. По това време хищникът няма достатъчно разстояние, за да направи скока.
  3. В повечето случаи индивидите могат да бъдат уязвими именно в есенно-зимния сезон. В такива моменти козите се спускат от планините в долината, където има много растителна храна. В резултат на това те губят естествената си защита под формата на релефен терен. В някои случаи такива животни успяват да отблъснат хищниците с копита и рога.
  4. Най-голямата опасност за обсъжданите животни е пумата. Дива котка може да се изкачи по стръмни склонове и скали, равна на снежни кози, без никакви проблеми. Освен това, плешивите орли често ловуват малки кози. Такива хищни птици представляват най-голямата заплаха за младите.
  5. Трябва да се отбележи, че когато представените индивиди започват брачния период, козите и козите стават агресивни. Самите те могат да нападнат всеки. Ето защо е по-добре за нежеланите гости да не стъпват на тяхна територия. Що се отнася до хората, те почти никога не са ловували такива кози.
  6. Разбира се, козето месо е добре дошъл трофей, но ако човек се втурне след такова животно, той най-вероятно ще умре, като падне от скала. Проблемът се крие и в това, че въпросните индивиди постепенно губят своето местообитание. Хората все повече заемат територията. Затова козите трябва да отидат по-далеч в планините.

Времето на чифтосване

Загрузка...
  1. Приблизително от края на есента започва размножителния период при такива животни. Индивидите достигат полова зрялост на около 3 години. В такива моменти те се опитват да се присъединят към групата на жените.
  2. За да привлекат спътник, мъжките разтриват рогата си върху кората на дърветата, оставяйки миризма. Често се случва двама мъжки да се добавят към стадото. В този случай започват схватки между индивиди. Мъжките трябва да докажат коя е по-силна.

Снежните кози в момента са на ръба на изчезване поради факта, че хората обитават все повече и повече територии. Хората трябва само да се изкачат по-високо в планината. За съжаление естествените хищници живеят в такава област и липсва растителна храна. Младите птици често са атакувани от хищни птици.

Видео: снежна коза (Oreamnos americanus)

Загрузка...

Загрузка...

Популярни Категории

Загрузка...