Бял щъркел - описание, местообитание, интересни факти

Щъркелите са на устните на всеки, хората постоянно измислят приказки с участието на тази птица. Също така, това не става без легенди и, разбира се, обяснения на родителите пред детето на тема „Откъде идват децата?”. Някои от тях приписват външния вид на бебето на света, че е бил донесен от щъркел. Те правят стихове и пеят песни за птицата, те го хвалят. Какво е толкова необичайно присъства в представителите на тази порода, в допълнение към елегантния външен вид? Да разберем заедно.

описание

Към днешна дата има повече от 12 вида птици от тази порода група. Често има бели индивиди, които се отличават с черна рамка на крилото, както и тънък клюн и дълги червени нокти. Птицата е известна със своята удължена и изтънчена врата, целият му вид говори за съвършенство.

Отличителна черта на тези индивиди от мастните се счита за горда разходка. Когато птиците сгъват крилата си, те изглеждат наполовина тъмни. Няма сексуален диморфизъм по отношение на оцветяването, индивиди от женски и мъжки пол са идентични.

Що се отнася до масата, щъркелите тежат около 4-5 кг. с ръст от 130 см. Съгласен съм, впечатляващ. Размахът на крилата им достига 2 м. По размер, с изключение на това, че може да се идентифицира женска, тя е по-малка. Но това е съмнително начинание, много от тях са погрешни.

Описвайки такава красива птица, е невъзможно да не се докосва до цикъла на неговото съществуване. Лицата от обсъжданото семейство живеят около 20 години. Имаше случаи, в които щъркелът е живял до 30 години. Когато една птица съществува в плен, те се увеличават. Далекоизточните индивиди са живели до 40-45 години. Птиците принадлежат към дългите черния дроб, докато техните роднини, черните щъркели по водата, са живели до 18 години, а в плен - до 30 години.

Ритъм на живота

Почти през целия си живот тази птица е в полет. По правило видът на полета не е ускорен и нервен, а измерван и извисяващ се. Поради размаха на крилата си представените индивиди не полагат много усилия. Ако индивидът намери подходящо място в небето, той ще лети и дори няма да размахва крилата си. Всеки ден представители на семейството летят около 250 км.

Когато щъркелът е на път, той познава пътя толкова добре, че дори може да заспи. Експертите са направили такова заключение, защото в процеса на полета птицата има пулс и дишането става дълбоко. Въпреки това, слуховият апарат работи с ускорени темпове, така че индивидът чувства колко бързо и къде отиват останалите събратя в пакета. Грубо казано, щъркелът спи и на физиологично ниво следва други птици.

Когато това семейство планира да отиде за зимата, не се събира нито едно ято птици, а много. Те предпочитат да прекарат зимата в Африка, местните жители наричат ​​щъркели поглъщатели на скакалци. Работата е там, че те се хранят с тези насекоми.

В своите проучвания експерти проучват звъненето, когато наблюдават тези индивиди. Те използват сателити, снабдявайки корпуса с пернати приятели със специални предаватели. Сигналът се предава на сателита, предава се на учени, те го проучват. Благодарение на това специалистите знаят със сигурност какъв начин на живот водят представителите на семейството.

жилище


Щъркелът предпочита да се установи в азиатски и европейски страни. Тъй като представените територии са обширни по природа, разпространението на птиците постепенно се изтънява на изток.

Когато хората се подготвят да прекарат зимата, те го правят в Индия или Африка. Там, където зимите са сравнително топли, остават щъркели, които не летят навсякъде. Това се отнася повече за Европа и Африка.

Когато птиците пристигнат на обичайното си място за зимата, те веднага се опитват да се съберат в големи ята. Те включват повече от хиляда птици, така че тази функция изглежда впечатляваща.

Младите животни не винаги са изпратени да прекарат зимата заедно с по-възрастните членове на семейството. Те могат да останат, защото полетът планира да бъде дълъг. Щъркелите мигрират през деня, растат в полет, издигат се до прилична височина. Интересното е, че птиците се опитват да избягват области, които са над морето.

Сграда на гнездото

Специалистите, които изучават поведение и всичко, свързано с птиците, обръщат специално внимание на начина, по който изграждат гнезда. Преди да пристъпите към манипулацията, щъркелите ще следват хората дълго време.

Ето защо в древни времена е имало вяра, която е била пренесена в настоящето. Тоест, ако се появи гнездо от тази птица, скоро ще има попълване в семейството и общо подобрение в състоянието на семейството.

Имаше случаи, когато след дълги наблюдения на хора, щъркелите се заселили директно на покрива на къщата си. Когато човек намери гнездо, той изобщо не е разстроен, като вярва, че скоро ще стане много щастлив. Някои ентусиасти специално оборудват горната част на сградата, за да гнездят птиците там.

Храна в природата

По своите природни дадености тези птици се хранят с гръбначни, както и с безгръбначни същества. Гадъри, жаби, малки риби, гущери, червеи, буболечки, скакалци.

Пилетата се хранят от човката. Вземете храна в блатистите и низини места. Освен това те се хранят с плъхове и мишки, къртици и други малки птици.

В повечето случаи представените птици извършват ловната си дейност в плитки води. Струва си да се знае, че щъркелите не обичат да отиват в дълбините. Също така птиците могат да се хранят на сушата. Птиците консумират всички видове насекоми и прясно нарязана трева.

В дивата природа тези хора често се събират на места, където хората изгарят трева. В такива места можете да наблюдавате огромно натрупване на различни птици. На обгорените полета индивидите могат да ядат много ларви на насекоми.

Въпросните птици имат една характерна черта, те могат да останат на едно място дълго време, чакайки плячка. Също така, щъркелите често се хранят с малки гризачи. Птиците също чакат жертвата близо до дупката, а след това атака.

Ако птиците ловуват в смутени води, те често действат на случаен принцип, тъй като в такава среда не могат да видят нищо. Щъркелите потопят клюна си във вода и го затварят от време на време. В резултат на това те срещат някои живи същества.

Такива птици могат да хванат потенциална храна дори и в движение. Щъркелите лесно улавят различни насекоми и дори водни кончета. Безспорното предимство на тези птици е, че те унищожават опасни насекоми. Сред тях трябва да се различават цвекло хобот, бръмбар-кузка и бъг-бъг.

Освен това, щъркелите са от голяма полза за земеделските производители. Такива птици ефективно ловуват мечката. Заслужава да се отбележи, че възрастният се нуждае от 0.7 кг. храна. Какво е интересно, когато се хранят млади животни, количеството на храната се увеличава значително. Птиците трябва да търсят храна цял ден.

Интересни факти

  1. Струва си да се знае, че не всички представители на този вид принадлежат към безвредни птици. В Африка има вид (марабу). Такива щъркели са хищници, освен че се хранят с мърша. Местните жители са свикнали с такива птици и не обръщат внимание на тях.
  2. Тези представители, които живеят на територията на Русия, летят до зимата в топли райони. Често втората им родина е Индия и Африка.
  3. Интересно е да се знае, че такива птици не ядат само жаби и насекоми. Щъркелите вършат отлична работа с отровни змии. Можем да кажем, че за тях това е дори лечение.
  4. След зимата на птиците, те се връщат към обичайните си гнезда. Щъркелите в къщата им започват да възстановяват реда. Трябва да се отбележи, че представените птици са силно свързани с домовете си.
  5. Интересно е да се знае, че е имало най-старото гнездо, в което не са живели нито едно поколение щъркели. Птиците се заселват това място в продължение на 380 години.
  6. Заслужава да се отбележи, че по време на строителството на гнездото, тя може да достигне до 1,5 м в диаметър. Нещо повече, теглото му е до една четвърт тон. Мъжът остава с женската, която първо лети в гнездото си.
  7. Що се отнася до развъждането, след снасяне на яйца, двойката започва да се излюпва един по един. Често мъжът прекарва времето си в гнездото през деня, а женската - през нощта.
  8. Ако птиците се сгушиха в претъпкани места в близост до къщи, се наблюдава случаят, когато гнездото се запали. В същото време се изгаряха човешки конструкции. Това се дължи на факта, че щъркелите използват повече тлеещи клони от огньове, за да построят гнездо.
  9. Щъркелите са доста жестоки към потомството си. Ако пилетата са слаби или болни, родителите без никакви въпроси ще ги изхвърлят от гнездото. Непълнолетните се учат да летят на възраст от два месеца.
  10. Отделно, заслужава да се спомене, че само в Япония съществува истински закон, който забранява лова на щъркели.
  11. По време на полет, размахът на крилата на възрастен индивид може да достигне до 2 m.
  12. В Италия щъркелите са напълно разрушени през 17-ти век.
  13. По време на полети за зимуване, тези лица обхващат разстояние от около 10 хил. Км.
  14. Винаги по време на почивка и сън, на един крак стоят щъркели. В същото време, за да промените краката, те не се събуждат.
  15. Често въпросните птици се ловуват и атакуват от орли. Заслужава да се отбележи, че в Русия живеят най-много бели щъркели.
  16. Интересно е също, че когато се заселят бели щъркели, те се опитват да се доближат до човека, черните индивиди, напротив, избягват хората.

Белите щъркели са много интересен вид пернат. Те имат своенравен характер. По-конкретно тези представители са миролюбиви и до известна степен помагат на хората в селското стопанство, като унищожават различни насекоми и вредители.

Видео: Бял щъркел (Ciconia ciconia)

Гледайте видеоклипа: Чюперчен Деса (Юли 2019).