Глухарче - описание, местообитание, интересни факти

Дробният глухар е най-голямата птица от фазановото семейство. Ореолът на неговото местообитание се намира в цяла Евразия. Птицата е получила необичайното си име от ловците поради „глухота“ и безразличието към събитията, които се случват около нея по време на символичния период. И по тази основна причина беше лесно да се улови.

Дробният глухар е много красива, но тежка птица, когато лети. От най-близките роднини в семейството, тя се отличава с величествена заоблена опашка от удължени пера, разположени близо до гърлото. Женските са сравнително по-малки от мъжките по размер. Ако мъжките достигнат тегло от 4 - 6.5 кг, то тогава женската едва тежи 2.

Средната дължина на тялото на птицата е в рамките на 110 см и повече, а размахът на крилата може да достигне 1,5 м.

Оперението на яребиците също се различава според пола. Мъжът има черни пера на главата, предната част на врата, както и на опашката с пръски от бели петна. Гърбът на врата има по-сив цвят, а тялото му е черно с кафяви и сиви петна. Злата и гърдите на птицата имат зеленикав оттенък. На крилата по-често преобладава кафявото оперение. Над очите на птицата има парче от гола кожа на червеникав оттенък.

Женските, за разлика от мъжките, имат по-фин цвят. В разноцветното си оперение те имат ръждясали, червеникави, зелени, черно-кафяви и дори чисто бели цветове. Те имат почти чист яркочервен оттенък само в областта на гърлото, на кривите на крилата, а също и на гърдите.

диета

В по-голямата си част те са тревопасни. В топлия сезон, диетата им се състои от цветя, леторасти, пъпки на дървета, плодове и семена. Само понякога могат да ядат насекоми. С настъпването на есента, те могат да ядат и иглички от лиственица, а през зимата преминават към пъпки и игли от бор и смърч. Храненето на млади пилета основно включва различни насекоми и паяци. Често майката с пиленцата се установява близо до мравуняка.

хабитат

Дърветата-глухарят се различава по постоянство при избора на своето убежище. Много рядко те го променят, летящи на дълги разстояния. В следобедните часове птицата предпочита да обитава земята, а при нощта се движи към дърветата.

До 18-ти век глухарят можеше да се намери навсякъде по целия евроазиатски континент, но поради интензивния лов, числеността му в природата постепенно намаляваше, а в някои страни изчезваха напълно. Например в Обединеното кралство, където те са били унищожени от ловци, дървесните глухари трябваше да бъдат доставени специално от Швеция.

Чести видове

Загрузка...

Дървото в света има само 16 подвида, които се различават само с малка разлика в цвета на оперението им. Каменният глухар се счита за най-разпознаваем от тях.

Разпространението на този вид се намира в Сибир. Оперението му е предимно черно на цвят с синкав оттенък, осеяно с бели петна около крилата и опашката, гърдата има зеленикав прилив, а клюнът е черен. Женските на глухара имат по-тъмен цвят от обикновените представители на семейството. Този вид е много по-предпазлив в сравнение с други видове, тъй като не "спира" по време на токинг.

Основните различия на женската от мъжката

Загрузка...

Много е лесно да се разграничи женската от мъжката, тъй като те имат ясно изразен сексуален диморфизъм. Женските са значително по-малки по размер от мъжките и имат много по-разнообразно оцветяване на оперението им с петна от червено, жълто и бяло пера. Мъжките напротив - имат по-голяма равномерност на цвета в оперението си, което може да съдържа черни, сиви или кафяви нюанси.

Развъждане на птици

Целият пролетен период в дървесните глухари се счита за брак. Те са полигамни птици, така че понякога мъжът може да има съюз не само с една жена през целия живот. По време на този период, мъжете започват активно да текат. Дори човешкото изслушване може да хване песента им, тъй като се разпространява добре дори на разстояние от 500 метра. Жената, във връзка със звуковия си обхват, може да чуе пеене от разстояние 2 пъти по-голямо от човек. По време на изпълнението на брачната песен, която продължава през целия ден, мъжът прави щракащи звуци и своеобразно пращене, предназначено да привлече женската. По време на манипулацията той разрошава пера, отхвърля главата си и, затваряйки очите си, става абсолютно глух към случващото се наоколо. В същото време, жените летят по неговото "обаждане".

Дробният глухар не променя мястото си. Всяка година по това време те се събират в една и съща земя, която е известна сред хората като токовище. Когато звуците пристигнат на мястото, където е жена, мъжките се спускат от клоните до дъното по-близо до тях. По време на чифтосването си, мъжете се борят за вниманието на женския пол, понякога колко свирепи са до смъртта на отделните членове на вида.

В по-голямата си част активното токуване продължава около месец, след което женските започват да строят гнездо. С изграждането на птиците не са особено трудни, тъй като гнездото обикновено е вкопано в земната ниша. Покрит отгоре с парчета трева, листа, клонки или пера, може да бъде под дърво или дори близо до пътя. Броят на яйцата зависи от възрастта на жената, а външно прилича на малък пиле по размер. Ако женската е млада, тогава може да има около 5-8 яйца в гнездото, а по-възрастен индивид - около 12-16 години. Самите яйца са сивкаво-жълти с петна от кафяво и сиво. Само женската инкубира своето поколение, а инкубационният период за яйцата варира от 25 до 28 дни. Nestlings са родени не съвсем безпомощни същества, защото веднага след раждането и сушенето, пистолетът може вече да следва по петите на своя родител. Разбира се, малките пилета все още имат малко пух, за да се стоплят, но грижовна майка винаги ще бъде там и ще споделя топлината си. Тя внимателно пази потомството си. Имаше случаи, когато жената, спасявайки пилетата си, се втурна в опасност, само за да се увери, че те са избягали на безопасно място.

Самият млад расте много бързо. След само две седмици след раждането си, пилетата могат да летят на къси разстояния сами, а след един месец те вече се катерят по дърветата и могат да започнат да водят независим живот. Поради тази причина, ако жената умира, пилетата имат шанс за оцеляване.

С настъпването на есенния период всички отглеждани мъже напускат майката, а младите жени остават с нея за известно време.

Интересни факти

Загрузка...

  1. През 18-ти и 19-ти век, поради особеностите на поведението му през пролетния сезон, глухарът става любим търговски и спортен и ловен плячка. Имаше случаи, когато мъжът не чуваше звуците на първите изстрели по време на чифтосването и пускаше близкия човек.
  2. Дребосъдникът може да произведе съвместно поколение с близките си роднини в семейството на яребиците. Гнездилките от такъв съюз се наричат ​​"между улици".
  3. През зимата те предпочитат да образуват малки стада и да живеят на дървета, но при тежки студове могат да паднат директно върху снега и да направят гнездовата си камера в нея, като излитат само за хранене.
  4. Глухарът преди началото на зимата е зареден с камъчета. Поради особеностите на храненето си през зимата, когато птицата премине към груба храна, такива камъни помагат на стомаха да работи. В противен случай тя може да умре.

Видео: Глухарче (Tetrao urogallus)

Загрузка...

Популярни Категории

Загрузка...