Little Gopher - описание, местообитание, начин на живот

Полуостровът на Крим е уникален. На територията му има три климатични зони. В резултат на това той е богат на различни животни. Именно в Крим са открити древните останки на предците на малък гофеър. Учените са работили дълго време на територията на полуострова по време на неговото изследване, те са уловили 179 индивида.

Малка популация

Загрузка...

Част от населението е биогеоценоза, създадена специално от човешки ръце, т.е. изкуствена екосистема. Населението се среща в зърнени култури. От заловените гофери са намерени три от зимните култури.

В горски пояс можете да намерите малък конус. Въпреки това, тя не е свързана с древните компоненти на биотопа, което означава, че е възможно да се срещне с малък гофеър само на едно ниво.

Малкият конус е зимуващ вид. Събуждат се през пролетта, около февруари-март. Пробуждането зависи от температурата. Някои гоблери спят зимен сън през лятото.

Видове малък конус

Дължината на тялото варира от 19 до 24 сантиметра, а теглото на индивида е 460 грама. Опашката е само 1/5 от тялото, дължината му е по-малка от 4 сантиметра. Въпреки това, въпреки размера си, опашката е много важна в живота на гризача. На опашката се намират специални чувствителни краища, които са водачи за дупчиците в подземните си проходи.

Цветът на тялото на купата може да е сиво-сив и може да бъде сиво-жълто-жълт. Формата на тялото е удължена, крайниците къси. Главата на конуса има яйцевидна форма. Малки петънца могат да се видят по бузите на малък гофеър. Обикновено коремът на Gopher е сивкав. Тялото по стените, както и областта на крайниците, са сиви на цвят, понякога с жълтеникав блясък.

Малките ловци прекарват много време под земята, поради което имат лошо зрение. Поради това те обикновено не се движат далеч от дупките си.

Gophers имат сълзови жлези, които им помагат да устоят на прах и мръсотия. Това е много важно, защото очите на ловците постоянно са замърсени. Поради това те имат много малко, почти невидимо ухо.

Малките гъсери имат невероятна способност - звук. Обикновено гризачи скърцат или свирят. Звукът зависи от мащаба на опасността.

Жизнеспособността на малък гофеър варира от 1 до 3 години. Ако околната среда и климатичните условия са благоприятни, гризачът може да живее до 5 години.

хабитат

Загрузка...

Разпространението на малък конус е доста голямо. Обикновено се заселват в равнинни и равнинни степи и полупустели. Границите на селището на малък суслин на изток - към пустинята Бетпак-Дала, на запад - не по-далеч от Днепър; на север - към езерото Зайсан, на юг - на черноморското крайбрежие.

Начин на живот


Въз основа на наблюденията на учени се установи, че има по-малки женски катерици, отколкото мъжките, а индексът на пола е 0.8. Ако говорим за потомство, повече жени се раждат от мъжете.

Възпроизвеждането става след хибернация. Обикновено бременна жена може да бъде намерена през пролетта (март-май), но се случва, че те се срещат през лятото (юни-юли). Размерът на ембрионите не може да бъде точно идентифициран, тъй като те срещат женски с ембриони с дължина 2-3 mm. Това се случи едновременно с женските, в които ембрионът вече има тяло с дължина 31-36 mm. Гоферите се грижат много за потомството си. Малките изглеждат слепи, глухи и безвлакнести, така че просто се нуждаят от някой, който да им помогне.

За една година има един генеративен цикъл. Обикновено женската носи 5-8 малки. Първият път от живота си те са строго в дупката. През април - май (в зависимост от метеорологичните условия) младият гофеър излиза от дупка. След това, около месец по-късно, става преселване.

Gophers живеят в колонии, които могат да се простират на няколко километра. Gophers живеят в дупки, дълбочината на които може да достигне до 1,8 метра, а дължината на ходовете му може да бъде повече от 4 метра.

За зимния период гоферите подготвят дупките си. Гризачите затварят входа със специален пръстен, който се изкопава само през пролетта. Процесът на напускане на дупката може да отнеме до 3-4 дни. Ако дупката е стара, може да има няколко входа.

Обърнете внимание! Малкият Gopher е носител на причинителя на чума, туларемия и бруцелоза. В Крим е установено, че гризачът има хеморагична треска с бъбречен синдром.

храна


Ние не можем да кажем, че gophers придирчиви в диетата. Известно е, че индивидът яде около 32 вида фуражи. Трябва да се отбележи, че малката кучка консумира фураж от животински произход, т.е. Кримски гущер, както и различни насекоми. Също така малките гопари ядат различни зърнени храни - затова гризачът се счита за вредител. Той може да изяде всички хранителни растения, оставяйки след себе си само плевели.

Диетата на малък гофеър включва също молци, перушина, пшеница и лалета.

Враговете

Поради факта, че нивото на възпроизводство на малък гофеър е много високо и има висока степен на тежест, този вид гризачи не принадлежи към защитените видове. Но дупките на тези животни са много важни, защото се използват от много животни, които са включени в Червената книга

Учените са забелязали, че броят на населението наскоро е намалял, някои видове са изчезнали напълно. Това се случи, защото климатът постепенно се променя. Важна роля играеше обработването на земя с химикали, които се отразиха негативно на жизнеспособността на малкия конус.

Малкият конус е принуден да се сблъска с големите врагове: змии, степни орели, луни, балабани, пияци и лисици. Обикновено, гризачите са предпазливи преди всичко точно от херинга, след това от лисицата, и едва след това, от блатна луна. Останалите врагове рядко са нападения.

Гледайте видеоклипа: Большой суслик. Spermophilus major (Ноември 2019).

Загрузка...

Популярни Категории

Загрузка...