Ипатка - описание, местообитание, интересни факти

Ипатка, тихоокеанската брадва или задънена улица е представител на семейството стекове. Това е ясен представител на мъртвите крайници с ярък клюн с невероятна форма. Морските птици от този вид прекарват много време във водата. Ipatka малко повече от Атлантическия застой, с който има много общи неща. Птицата не е много внимателна, тя е в състояние да позволи на човек достатъчно близо до себе си. Ipatka често се движи по скалист терен, прилепени към камъните с нокти. Птицата е в състояние да се движи във въздуха и на земята, но се чувства по-хармонично във водата.

Външен вид ипатки

Птицата е с ярък и атрактивен цвят, мъжките и женските и мъжките са много привлекателни, почти не се различават. Оперението на птица е контрастираща линия от черно и бяло. Горната част на главата, крилата и гърба имат дълбоко черна сянка, площта под крилата е сива. Страничната част на лицето, гърдата и корема са кристално бели. Ипатка има непропорционално голяма глава и особено изразен клюн. Ширината на човката покрива почти цялата област на главата, има растеж на клюна, който се намира над нивото на очите. Цветът на клюна обезкуражава ярки цветове и модулации - в края има тъмночервен оттенък. Очите на Ипатка също заслужават възхищение - черна зеница с тъмни кантове изглежда изящно срещу бялото оперение на очите. Тънка черна линия се отдалечава от окото, като стрела на дама с голям грим. Лапите, подобно на основата на клюна, имат ярко оранжев цвят. На лапите има остри нокти, между пръстите - мембраната. Средната дължина на тялото на ипатката е около 40 см, а теглото на птицата е 200-300 грама.

хабитат

Най-често, Ipatka може да се намери на северните брегове на Тихия океан. Стадата могат да бъдат заседнали, номадски или мигриращи. С настъпването на суровото студено време, в което замръзват водните басейни, хребетите се придвижват на юг към Курилските и Командърските острови. Ипатка сред малки стада се среща в Азия, на бреговете на пролива Чукотка, на остров Алюмка, на Камчатка и Сахалин. Като правило птицата предпочита да живее в крайбрежните зони на морето, само по време на гнездене, като се изкачва до скалите.

Лайфстайл

Загрузка...

Броят на ипатоките е доста висок, на Курилските острови, на Камчатка и в близост до Командира птицата може да бъде намерена често, а при броя на индивидите ипатката е на второ място само срещу гребена брадва. Сексуалната зрялост при птиците от този вид идва сравнително късно - едва на 3-4 години. По време на периода на ухажване мъжът активно търси женската, размахва крилата си около нея, разтърсва главата си с голям клюн. Хипатка моногамна и създайте чифт за цял живот. За разлика от брадвичките, които копаят дупки и строят гнезда точно в дълбините, билото организира място за полагане в скалиста цепнатина. Гнездото обикновено е заето от мъж. Той слага твърди камъни със суха трева, пера и листа. Такива гнезда често се използват не веднъж, а многократно за няколко години, докато жилището ще бъде подходящо за инкубация на пилета. При полагането често едно нещо, рядко - две яйца от продълговата форма. Черупката от яйца е скучна, с голяма зърнеста повърхност, понякога с незначителни включвания.

И двамата родители инкубират яйцеклетката, като заменят помежду си, за да могат да се хранят. След като пилето се е излюпило, то се затопля за около седмица до появата на първия пух. Тогава и двамата родители могат да оставят бебето на мира и да отидат в търсене на храна за пилето. Основната храна на ипатките са малките риби, мекотелите, ракообразните и морските безгръбначни. Храната на пилетата е една и съща, с изключение на размера - първо бебетата се хранят с дребни риби. Веднага щом пилетата станат малко по-силни и слаби, родителите ги спускат във водата, научават ги да ловят риба, да ги поставят на крилото и да ги научат да се пазят от враговете си. И Ipatka има достатъчно врагове - това е също плешив орли, сови, чайки, арктически лисици, гарвани. В повечето случаи хищниците ловят пилета, но могат да ядат и възрастен индивид. Плъхове, които обикалят скалните пространства в търсене на яйца и бебета, оставени без надзор, също са опасни за пилета. Ако яйцеклетката по някаква причина умре, женската ипатка прави още едно полагане. Ето защо Ипатки се опитват да гнездят колкото се може по-високо в скалите, така че вероятността от нападение от хищници да е минимална.

Ипатки се считат за мълчаливи птици, които само от време на време правят тихи звуци, като грухтене. Ако породите гнездят в малки стада на широка площ, никога няма да чуете нито един звук от птиците. В големи ята с голям брой птици са принудени да контактуват помежду си, това води до масови конфликти и, като следствие, фонови викове.

Интересен факт за ipatka

Изненадващо, птицата се чувства толкова добре във водата, че може да ловува с висок процент на успех. Чрез броя на оцелелите пилета хората Ipatka често оценяват изобилието от хранителни доставки и насищането на морска вода с риба. Липсата на въздух в перата ipatki, маневреност и скорост позволява на птицата да се гмурне на по-голяма дълбочина - повече от 50 метра. Това означава, че храненето често не е проблем. Въпреки това, птицата е много чувствителна към факторите на околната среда. Ако дори малък процент от пестициди или петролни замърсявания присъстват в морето, птиците често умират в цели стада. Освен това, учените откриват в стомасите на птиците, открити в Аляска, парчета пластмаса - е резултат от глобализацията.

Днес Ипатка не се счита за застрашен вид птици, само защото има малко естествени врагове. Но човекът, който замърсява природата, става истински хищник и враг. Ефективните мерки за опазване на екологията на северните ширини ще спомогнат за запазването на популацията на ипаток и много други видове птици и животни.

Загрузка...

Популярни Категории

Загрузка...