Кречетка - описание, местообитание, интересни факти

Кречетка е малка птица от семейство джуджета. Този вид включва късокраки птици със средни и малки размери, които предпочитат да се заселват в плитки води. За цялото семейство се характеризира с малък, удебелен в края на клюна, който птицата събира храна от земята. Заради характерния си звук "Крещ-Креч-Креч" птицата е получила името "Кречетка". Крещетката често се бърка с lapwing, но е малко по-малка от последната. Днес тази степна опашка е на етап изчезване и е включена в Червените книги на някои региони на Русия. Какво е Прасчо, как изглежда и къде живее, нека се опитаме да го разберем.

Външен вид дъждосвирец

Загрузка...

Кречетката на фона на цялото семейство на дръвчета изглежда повече от достойна - тя е с плътна конструкция, птицата е доста грациозна и елегантна. Главата на кученцето е малко по-голяма от тази на ибибис, а останалата част от тялото, напротив, е малко по-малка. На главата няма никакъв туфт, характерен за lapwing. Клюнът на кучето е доста къс, но краката са необичайно дълги. Размерът на тялото на лапдога обикновено е по-малък от 30 см, размахът на крилете е 70-80 см, средното тегло на птиците е 200 грама.

Кречетка има цветна характеристика на степния пейзаж - оперението му се излива от кафяви, пясъчни, сиви, кафяви и земни оттенъци. Гърбът на гръдния кош е черен, коремът и гръдният кош са оцветени в червеникав оттенък, а под опашката има бял цвят. Главата и задната част на главата също са боядисани в черно. Женската от мъжки пол може да се различи по размера и интензивността на оцветяването. При жените цветът на гърдите не е червен, а кестен, черните зони имат спокоен, задимен оттенък. Мъжът се отличава с контраст и ярки цветове, особено в периода на чифтосване. Краката на момичето са четирипръстоцветни, черни като клюна. В зависимост от времето на годината и възрастта, кучетата могат да променят екипировката си. Младата птица може да бъде разпозната от характерните петнисти петънца, които се разпространяват по оперението.

Местообитанието на степна калугерица

Преди няколко десетки години елдата е била широко разпространена в степите и пустините на Русия. Днес местообитанията на степната Пигалица са разпръснати. Krechetku може да се намери в Оренбургска област, Транс-Урал, Алтайски край, Забайкалия. В Европа птицата често гнезди в различни части на Обединеното кралство, въпреки че в европейската част тя е предимно лодка, а не лапдог. Мигриращи птици, зими в Индия, Пакистан, Сомалия, Етиопия. В Кавказ, Турция и Сирия бяха наблюдавани мащабни пресечни миграции.

Като място за пребиваване, lapwing избира сухи степи, полу-пустини и планински райони. В същото време в близост трябва да има малък сладководен резервоар. Често момичето може да се намери на полето за засяване след събиране на фуражната култура. Кречетка предпочита да се засели в редки тревисти райони с пелин и различни видове зърнени храни. Птицата избира малки плешиви петна в гъста растителност или места с чакълести почви. Идеалното място за lapwing е сухо парче земя с гъста растителност в близост до сладководен резервоар.

Разполага с гнездене

Загрузка...

Средно, птиците живеят в естествената си среда за около 3-4 години, максималният живот е записан в плен - 12 години. Кречетка става полово зряла и се разпада на двойки до втората година от живота. Смята се, че двойките се образуват по време на полета, птиците пристигат на мястото за гнездене, което вече формира "семейства". Учените не са регистрирали никакви изразени брачни игри или "флиртове" на мъжа. Кречетка пристига в местата за развъждане през първата половина на април, а в по-студените райони - в началото на май. В руските географски ширини една птица лесно може да бъде намерена в степната област, върху обработваемата земя миналата година или просто в близост до села и села. Основното условие е да има наблизо езерце.

Като правило, кученцето предпочита да гнездят в малки колонии, по 3-5 двойки. Между гнездата остава най-малко 30 метра, това е територията на всяко "семейство". Често lapwing могат да гнездят в близост до lapwings и tirkushs. Изграждането на гнездо е бърз и ясен случай, птиците избират малко вдлъбнатина, оставена от копитата на говедата. В тази депресия са подредени суха трева, краве и овчести тор, стъбла и листа от пелин. В един съединител има около 3-4 яйца, които са подобни на потомството на невен. Яйцата имат светлозелен или бледокафяв оттенък с многобройни петънца и петна.

Грижа за потомството, като правило, попада върху женската, мъжките в повечето случаи напускат местата за гнездене веднага след полагането. Понякога мъжът може да се погрижи за яйцата в ранните етапи на излюпването, като замени женската, когато отлети за хранене. Въпреки това, те са изолирани случаи, предимно женските се инкубират в продължение на три до четири седмици. Женската не само затопля яйцата, но и внимателно ги предпазва от птици и земноводни на хищници, а дори и без страх атакува човек, ако се приближи към ключалката твърде близо. Яйцата на момичето могат да бъдат намерени през май и до средата на юни. За по-късни съединения се смята, че се повтарят, те се отделят, ако гнездото с първото потомство е унищожено от хищници.

След определено време пилетата се излюпват, които след месец и половина могат да застанат на крилото. Когато децата станат по-силни и се научат да летят добре, птиците се събират в стада и се скитат по степите, ливадите и пустините в търсене на храна.

Хранене и изобилие

Основната храна на тези степни плитки са малки насекоми, които птицата може да намери на земната повърхност. Като правило, в менюто на lapdogs могат да бъдат намерени скакалци, бръмбари и техните ларви, паяци, гъсеници, пеперуди, мухи, скакалци, мравки и др. Това е основната диета - протеин. Растителността в диетата е малка част, като правило, само в периода на ранната пролет, когато насекомите все още не са се събудили, а първият зелен цвят вече се е появил. По време на периода на хранене птицата бързо и бързо се движи по земята, много бързо обръщайки лапите. Краткият и силен клюн помага да се улови насекоми и техните ларви от под горните слоеве на почвата.

Днес броят на свине е катастрофално намаляващ, десет пъти. Броят на лицата не надвишава 10 хиляди двойки. Основният враг на лапдога са хищници. Гнездата могат да бъдат разрушени от лисици, блатни луни, гранати, гарвани. Често в местата за гнездене се намират стада от крави и овце, които напълно угасват яйца. Дори и домашни любимци, например кучета, не са склонни да пируват с младото пило.

Днес сандвичът по всякакъв начин се пази, той е включен в Червената книга на Русия, Узбекистан и Казахстан. В Оренбургска област птицата Прасчо живее в специален резерват. Може би изкуствено отглеждане на ново потомство на територията на различни разсадници. Учените и орнитолозите правят всичко възможно да увеличат популацията на тези невероятни степни птици.

Видео: lapdog (Vanellus gregarius)

Загрузка...

Популярни Категории

Загрузка...