Red Lynx - описание, местообитание, начин на живот

Червеният или червеният рис е хищно животно в Северна Америка. За някои може да се знае, че е "bobcat". Въпреки скромните си размери, червенокосата риса е най-голямата хищна котка в местообитанието си. В продължение на много години тя представя загадка за зоолозите. Виждането и проследяването й не е лесно, въпреки че рисът не се страхува от хората. Ето защо всяка информация, получена за нея, е ценна.

Общо описание

Бобкет е роднина на обичайния тръс, но е наполовина по-малък. Дължината на тялото рядко достига 90 cm, а теглото варира от 6 до 16 kg. Сред индивидите от този вид най-често има представители с тегло, равно на около 10 кг.

Нейната кожа има кафяво-червен цвят с голямо количество пигмент (поради това понякога червеният рис се нарича червен). По цялата кожа има тъмни петна, които помагат на звяра да се прикрие на фона на листа и висока трева. Във Флорида има хора с изключително черен цвят. Известни са и случаи на албинизъм сред рисите. Опашката е сравнително къса по отношение на тялото и е 15 см. На нея е поставена бяла маркировка, с която бобкетът може да бъде разграничен от други сродни видове.

Уникалността на този вид рис е, че тя няма пискюли на ушите си. Въпреки това, на техните върхове има малки тъмни метлички. Те позволяват да се разграничи от барханската котка, чийто външен вид има много общо с външния вид на котката. Муцуната на риса е поразително подобна на тази на домашна котка, с тази разлика, че при диво животно тя е много по-голяма и има вълнени израстъци от двете му страни. Зеницата е удължена, цветът на очите е жълт. Тръсът има доста масивен и широк нос, от двете страни на който козината има светъл цвят.

Тялото на ръжния тръс е много силно и слабо. Падналата в тези развити лапи плячка няма шанс да се върне обратно, а структурата на крайниците позволява на бобкета да прави скокове с дължина 5 м, като изпреварва преследваната цел в две сметки.

разпространение

Загрузка...

Местообитанието на това животно е изцяло разположено на американския континент, което е доста необичайно явление. Червенокосият рис се установява в САЩ, на юг и на запад от Канада, близо до южната част на Мексико. Въпреки доста голямото преселване, тези котки са застрашени поради неконтролирано унищожаване от хора.

Начин на живот

Загрузка...

Предпочитанията на Бобкат при избора на жилища са доста разнообразни. Звярът може да се засели и в двете безводни области, както и в блатисти низини или гори. Някои хора се установяват близо до обитаването на хората и прекарват целия си живот сред културния пейзаж (условия, създадени от човека). Независимо от факта, че тези животни са перфектно усвоили дърветата за катерене, те не ги използват за постоянно обитаване, предпочитайки да се движат нагоре в случай на опасност или топлина. Те също рядко плуват, предпочитайки да го правят само през лятото, за да се охлади.

Въпреки че червеният рис е доминиращ по размер, той не е главният хищник на континента и има естествени врагове. Сред тях са канадският рис, пума и ягуар, среща, която може да завърши със смърт за шапката.

Основата на диетата за червения рис е храна от животински произход. Тя с удоволствие ловува зайци, мишки, диви животни и бозайници. Понякога котката има сила да надвие белоопашатия елен или добитък, но такива случаи са изключително редки. За плячката червенокосата риза напредва с настъпването на здрача. Въпреки това, в северните географски ширини има по-малко възможности за нея да получи висококалорична храна, така че магарето използва всяко време на деня, за да ловува, ако има потенциална храна наблизо.

След ядене животното предпочита почивка. Ако нещо остане от храната, тя внимателно скрива следите от неотдавнашното пиршество. Подобно на някои други видове големи котки, червенокосата риза е способна да скрие храната на клоните на дърветата.

За тръс важна задача е да се защити територията, за която мъжките почесват дърветата и правят белези с урината. Едно животно може да заема площ от 100 квадратни километра и това е далеч от границата. Женските заемат около 50 квадратни метра. километри и да защитават своите притежания толкова яростно, колкото мъжките. Няколко мъже могат да разделят граничната зона и да осигурят местообитание за 3 жени. Животните използват миризмата на урина, за да покажат готовността си за чифтосване.

репродукция

Размножителният сезон започва с първите топли дни на пролетта. Женските на риса са носили плода в продължение на 53 дни, след което се ражда носилка от няколко слепи котета. Малките деца виждат зрението си на 7-9 ден, след което се хранят с майчиното мляко още 2 месеца. Млякото на женския боб е много дебело и съдържа много високо съдържание на хранителни вещества. Джинджифиловите риси се грижат внимателно за своите котенца, постоянно ги облизвайки. Женската е винаги готова да се грижи за потомството и в случай на опасност ще прехвърли малките хищници в ново убежище.

През цялото време мъжът храни всички жени, живеещи на нейна територия. Той ще им даде част от плячката, дори и самият той да гладува. Това е доста уникално явление, което рядко се среща сред другите представители на животинския свят. От известно време жената не позволява на мъжа да се изрови, предпочитайки да приема храна на неутрална територия. Но когато котенцата пораснат малко и станат по-силни, на мъжката е позволено да донесе храна директно в приюта и да остави месото на младите за хранене.

Повишаването на младия рис е важен елемент от живота на жената. Когато малките навършат няколко месеца, тя напуска дупката с тях и започва да ги ходи на собствената си територия, като ги учи на основите на лов и защита от естествени врагове. На около шест месеца котенцата вече влизат в първата си плячка, която е под строгия контрол на майката. Тя развива тяхната издръжливост, осигурявайки физическо натоварване. През целия период на израстване котенцата играят помежду си, което също е важен компонент на тяхното физическо развитие.

Ловът

Червенокосата риза не ловува в стадо, предпочитайки да се занимава само с този бизнес. Интересна особеност на boccat и други риси е, че те могат да засада и да чакат за нищо неподозиращите жертва в укриване. Рисът винаги убива плячката по същия начин: първо разбива сънната артерия, а след това счупва врата. Спонтанността на атаката й позволява да ловува животни, които са много по-големи от нейните.

Заплаха от изчезване

Кожата на рисен тръс е ценен трофей, за който на черния пазар се дават няколко хиляди долара. А секретността на риса и неговото безстрашие пред човек само добавят към бракониерите вълнение. Друга причина, поради която този вид се ловува, е вредата от червенокосата риза, причинена на фермите. Те атакуват птици и дребни животни, поради което земеделските производители, при първа възможност, се опитват да отстранят животното, което е поканено да посети техните земи.

В момента червеният рис е включен в Червената книга като вид, който е изправен пред пълно унищожение. Правят се опити за възстановяване на популацията на подпалването и за разпространение на присъстващите в зоологическите градини, но засега тези действия не са довели до конкретен резултат.

Интересни и необичайни факти

  1. Рисът развива същата скорост във водата като човек и също може да се гмурне за известно време.
  2. В ранна възраст червенокосият рис реагира добре на обучението и опитомяването, така че котето има всички шансове да стане пълноправен домашен любимец, който се държи извън клетката.
  3. Средната продължителност на живота на кученцето в природата е 18 години, в плен - 30 години.
  4. Лицата от ръж, живеещи в северните ширини (например в Канада), са значително по-големи от южните им.
  5. През първата година на отглеждане котенцата добавят средно 25 грама тегло на ден.
  6. При скачане и ходене червенокосият рис поставя задните си крака точно на мястото, където преди секунда са разположени предните му крайници. Въпреки възможността да развият високи скорости на движение, рисът няма да може да преследва плячка дълго време. Ако не успеете да хванете жертвата през първите 30 секунди, то най-вероятно ще я остави сама.

Видео: Червеният рис (Lynx rufus)

Гледайте видеоклипа: Kronotsky Nature Reserve, Kamchatka, Russia. Aerial 360 video in 12K (Ноември 2019).

Загрузка...

Популярни Категории

Загрузка...