Dugong - описание, местообитание, начин на живот

Донгоните са очарователни морски създания, те са тревопасни бозайници и най-наподобяват морски крави. Всъщност, те са доста близки до ламантини, които се наричат ​​морски крави. Зоолозите препращат дюгоните към реда на сирените. Точно така, има такава чета, която се нарича дума от древни гръцки легенди, още повече, дуюнг се превежда от малайски като русалка или девица от морето.

В Русия дугонгът често се нарича морска крава, защото русалката, така както руската епопея описва това същество, все още е далеч от липсата на благодат. Но ако сравните с една крава, тогава дюгонът е съвместим с това животно. Той също има масивно тяло, неловкост и някакъв мек чар, който те кара да се докосваш и да се радваш в навиците на това великолепно морско създание.

Основна информация

В по-голямата си част дюгоните предпочитат да се установят по бреговете, където моретата и океаните образуват заливи и плитки лагуни. Сега районът е тропически пояс на Тихия и Индийския океан. Тъй като не е трудно да се разбере, те живеят в пространства на морска вода и на практика не плуват в сладка вода.

Те са най-малките от представителите на сирените, тъй като с дължина на тялото от четири метра тежат само до 600 килограма, като това съотношение за такива животни е доста умерено. Освен това, мъжете винаги са по-големи от женските.

Структурата на тялото е вид цилиндър, който има много гънки, характерни за всички собственици на дебела кожа и значителен слой подкожна мастна тъкан.

Кожата наистина има впечатляваща дебелина - около два сантиметра или повече, а цветът е сивкав с лек наклон. Коремът винаги е по-светъл, а гърбът е малко по-тъмен.

Ако го сравниш с някой от други животни, Дюгонгът е просто препълнен печат с някои черти. Въпреки това, ако изглеждате по-добре, има много характеристики, които разграничават дрегонг от други животни, по-специално, те нямат гръбни перки, а предните са доста дълги (до половин метър), няма признаци и особености на краката, които биха позволили да се движат по суша. Следователно, дюгоните не се приземяват на земята, тъй като слизат във водата, и там те се развиват до необходимите условия и структура на тялото. Така че, всъщност, те продължават да седят под водата и да се чувстват чудесно за себе си, тъй като мирното изразяване на лицето на тези прекрасни животни ни позволява да говорим.

Външно дюгонът би бил лесно объркан с ламантина, ако не беше задният плавник, който, за разлика от ламантина, е разделен от дълбока кухина в средата и най-вече наподобява кит. За сравнение, гърбът на формата на ламантин представлява вид гребло или гребло, подобно на лантата, както искате.

Сега ще се обърнем към описанието на лицето на Дюгонг, което също заслужава известно внимание и се отличава с характерните си черти. Ушите са отсъствали по типичен начин в много морски създания, а очите, дълбоко в орбитите, са подходящи и за живеене под вода (между другото чуват много добре, но виждате така). Главата е сравнително малка по размер в сравнение с тялото и е заседнала. Муцуната има месести гъби и тъп нос, който е снабден с клапан, който покрива вътрешното пространство на външната вода.

Природата и начинът на живот на дюгоните

Тези водни бозайници са подобни на кравите в техния мир и бавно, и ако са описани по-точно, те са страшни крави. Изглежда, че водното пространство е родно за дюгонг, така че защо да не се чувствате уверени и дори малко впечатляващи там? Въпреки това те изглеждат доста плахо, движат се внимателно и гладко. Разстоянието, което се преодолява за един час, е средно около 10 километра. От друга страна, дюгоните не се нуждаят от спринтови способности, точно обратното - именно тази бавност и измереност, която в много отношения прави възможно да бъдат ефективни в търсенето на храна.

За дюгоните основното занимание е да се търсят различни растения, т.е. водорасли, които се разпространяват по морското дъно. Затова плуват така над морското дъно и спокойно ядат водорасли - защо не и морски крави?

Странно е, че тези срамежливи животни не са особено склонни към стада. В по-голямата си част те са индивидуални земеделски производители и формирането на опаковката, като правило, се причинява само от наличието на растителност на някаква територия. Тогава дюгоните се събират в малка група от по пет или малко повече индивиди и плавно преминават през отделно място, сякаш в група, която събира храна.

Освен това съществува възможност за групова миграция, когато цялото население отива в по-топлите райони, за да търси храна. Такива миграции се определят от избора на по-благоприятни климатични условия.

Друга странност е пълното благоволение на хората. Ако някога сте виждали сладък и гъвкав домашен любимец, тогава дюгонгът е пример за най-сладкото и гъвкаво от тях. Морските гиганти си позволяват да свиват, инсултират, прегръщат, ласкаят, целуват, снимат, правят така, че да е по-удобно да се позира. Те могат да бъдат надраскани, масажирани и много други. Ето защо, много често, когато търсите снимка на дюгон в интернет, там със сигурност ще има някой, който да изстиска морска крава или да направи нещо смешно с това животно. Всъщност Дюгонгът не е особено против такова общуване.

Тайната на това поведение се крие в дебелата кожа, която прави тези същества почти напълно неуязвими за външни влияния. Хищниците изобщо не обръщат особено внимание на дюгона, защото опитът да се получи такава кожа е по-скъп. Дългите и хищниците разбират този факт и следователно не се намесват помежду си и като цяло не се припокриват. Понякога, разбира се, се случва, че акулата може да иска да яде бебешка морска крава, но с появата на майката хищниците се пенсионират. Dugongs са в състояние да прогонят дори огромни акули, които също не виждат смисъл да се опитат с тези гиганти.

Dugong Power

Ако погледнете закръглените устни на тези същества, тогава горната устна се откроява съвсем ясно, което без преувеличение изглежда просто огромно. Този детайл също така позволява да се откъснат растения от морското дъно. Ежедневната диета на възрастно животно може да бъде около 40 килограма различна морска трева и различни водорасли.

Мъжките имат леко предимство в сравнение с женските дъгонг, тъй като имат горни зъби - бивни, които се използват, наред с други неща, за извличане на растенията от дъното. Те копаят доста дълги канали и е лесно да се проследяват по тези пътеки, където е пашувал дюгонът и къде е тръгнал.

Дните на дюгоните са доста монотонни и измерени, като се има предвид количеството храна, което трябва да се събере, те са точно това. Първо, те плуват около 15 минути по дъното, след това се издигат нагоре и поемат въздух и отново на дъното. Така дните заменят седмици, седмици се променят години, а морските крави продължават да пасат по морското дъно, оставяйки след себе си две дълги бразди като оригинални времеви линии, които се отмиват от водите на вечността.

Dugongs не са глупави животни, напротив, те знаят как да спасят храна за бъдещето и като цяло показват известна находчивост. Често, снабдяването с водорасли се събира в отделно място, от което тогава може да вземе правилното количество и да се освободи от събиране за определен период от време.

Възпроизвеждане и дълголетие

Загрузка...

В десетата година от своето съществуване Дюгонгът става възрастно същество и може да започне да се чифтосва. Освен това, дюгоните могат да се отдадат на тази професия по всяко време на годината, тъй като те не са обусловени от рамката на възпроизводствения период, определен от природата. Като цяло, те се чифтосват през цялата година.

Такава свобода обаче не отменя трудностите в борбата за жената. За да получи интимност с любимата си, мъжът често се сблъсква с битка с съперник по бивните. Dugongs използват горните си зъби доста умело и могат да нанесат значителни щети на противника.

В действителност, резултатът от борбата и решава допълнителна опция за отглеждане. Победителят в битката излиза почти веднага след това с женската и се занимава със зачеването на нов дюгонг. След това мъжете се пенсионират и не участват в собственото си поколение.

Бременността отнема една година, след което се появява, като правило, едно кубче, което тежи около 40 килограма и има дължина до един метър. Рядко родени близнаци. Новороденото дете се намира на гърба на майката за около 12 седмици и използва мляко за хранене. След това започва по-независимо съществуване, което се дължи на прехода към растителна диета, но бебето не отказва мляко. Майчиното мляко остава в диетата до една година и половина.

Постепенно бебето расте и започва самостоятелно съществуване, което е доста дълго. Възрастта на дюгона достига 70 или повече години, ако външни фактори не го засягат. Под външни фактори имаме предвид предимно човешки, което значително засяга популацията на тези животни.

По това време населението на дюгоните е доста малко, хората през 20-ти век са повлияли тези животни по най-негативния начин. Сега риболовът с мрежи е забранен, а дюгоните са защитени от различни международни организации. Допуска се само прибирането, използвайки харпуни в малките нации и култури, които исторически използват дюгони, за да поддържат собственото си съществуване и участват в разумен улов на тези животни.

Видео: Dugong (Dugong dugon)

Загрузка...

Популярни Категории

Загрузка...