Eagle-dwarf - описание, местообитание, интересни факти

Джуджето-орел е малка птица, чийто размер е подобен на мишелов, отличава се с мобилност и отлични летателни характеристики. Тази птица е известна с големия си размер на крилата, които в същото време са много стеснени и имат дълга опашка. Тези орли имат различен начин на полет, те могат не само да се издигат на голяма надморска височина, следвайки примера на най-близките си роднини, но и да извършват полети за бръснене, леко огъвайки крилата си. Въпреки малкия им размер, тези птици не показват присъщата предпазливост на другите орли.

Дължината на тялото на хищника е 53 сантиметра, ширината на разстоянието на крилата достига 132 сантиметра, а максималното тегло на възрастен достига 1300 грама. Женските от тези птици са повече от мъжките, но са боядисани по същия начин. Опавката им на опашката в долната част има лека сянка, на опашката няма напречни ивици.

Моделът на човката е подобен на външния вид на човката на други видове орли, има край, огънат до дъното. Птичният клюн е малък, боядисан в черно. Краката са жълти, "снабдени" с черни нокти, а на краката му има оперение, достигащо до пръстите на птицата.

Оперението на краката на птицата причинява второто му заглавие, което е запазено в различни научни творби както на френски, така и на английски автори, което буквално означава - “пернат”.

През живота си джуджето трябва да променя характера на своето оперение няколко пъти. Родена е мацка, облечена в пухкав костюм с жълто-бял цвят със сини очи. След като навърши две седмици, той се хвърля и се покрива с бледосив оттенък. И само след три месеца птиците получават постоянно оперение.

Цветът на джуджето е различен, той е разделен на два типа, които се наричат ​​"морфи". Първият тип включва индивиди, чийто цвят се състои главно от тъмно оперение, а вторият включва птици със светло оперение, а леките индивиди са по-широко разпространени.

Много по-лесно е да се разпознаят представители на лекия тип оперение, тъй като те са малко сходни по цвят с птиците от други видове. Отгоре тези орли са боядисани в кафяв цвят, а долната им част има мръсно бяло оперение. На гърдите и в областта на очите се различават множество малки тъмни точки, които придават колоритен дизайн на основните тонове на облеклото на птицата. При летене ясно се вижда контраста на черните пера на хищната птица, които са ясно изразени върху белия цвят на долната част на крилото.

Представители на тъмния тип оперение имат кафяво-кафяв цвят, както над, така и отдолу, а също така рядко имат червеникав или златист тон в оперението на главата си. Подобни цветове на оперението са характерни за повечето орли. Орлите-джуджета имат най-голямо сходство както с мишелите, така и с черните хвърчила. Но наличието на голяма глава, на която се намира масивен клюн, както и силна, покрита с дебели периферни крака на тази птица, може да бъде разпозната в летящ хищник на джудже орел.

Орлите на този вид са доста шумни птици, особено когато става дума за брачния сезон. Те често използват интензивно свирене, което много напомня звуците, направени от майсторче, и понякога свирката им прилича на призивите на мишеловци. По време на периодите на чифтосване те използват писъците, които характеризират повечето орли, но използват по-висок тоналност. И понякога правят вибриращи звуци, които приличат на дрънкалка.

местообитания

Джуджето орел избира тесни зони за гнездещите си места, разположени по цялото Атлантическото крайбрежие на Северозападна Африка. На средиземноморското крайбрежие може да се намери от самия Мароко до Тунис. На териториите, разположени в южната част на Високия Атлас, както и в централната част на Тунис, птицата вече не се намира.

В Европа най-голямата популация от тези птици е разположена на територията на Иберийския полуостров и се срещат и в централната част на Франция на север от планините Арден. Единични гнезда на джуджета могат да бъдат открити в Гърция и Северна Турция, както и в източната част на Европа.

На територията на Руската федерация птицата живее само в две ограничени зони. Първият от тях е западен, разположен в европейската част на страната, маркиран е на изток от Тула, както и тамбовската област. Второто - източно от Алтай до Забайкалия.

Гнездища на джуджето, разположено на юг от границите на Русия, са разположени на територията на Закавказието, в централната част на Азия, в северната част на Индия и в източната част на Монголия. Малка популация от този вид орли може да бъде намерена в провинция Кейп.

Ядене на орел

Краката на орела, които са снабдени с жилави нокти, птици, разположени на дълги пръсти, както и силен клюн и доста големи крила, позволяват на хищника да ловува за игра, движеща се с голяма скорост. За своя размер е дори странно, че той е в състояние да контролира големи опоненти, един от които може да е заек. Този орел не изпитва никакви пристрастия към определен вид плячка, а групата животни, върху която обявява лов, определя характера на района, в който живее.

Джуджето-орел е в състояние да улови, както на земята, така и във въздуха, птици с малък или среден размер и понякога не се отклонява от яйцата, намерени в гнездата им. В райони със сухи характеристики ловуването е върху влечуги, способно е да неутрализира отровните влечуги с помощта на един точен и силен удар.

Процесът на размножаване на потомството

Орел джуджетата се характеризират с една индивидуална черта - те винаги се стремят да се върнат на мястото, където се намира гнездото им. Трябва да се отбележи, че и двамата партньори отделят отделно място за зимуване и не се виждат през целия зимен период. С настъпването на пролетта обаче те се връщат в гнездото си и се появяват след зимното отделяне.

Когато се състоя срещата, мъжът на първо място побърза да изненада жената си с умението на полета си и способността си да достигне безразсъдство в рискови маневри. Използвайки модел на тясна въображаема спирала за повдигане, той се издига към небето на височина около 800 метра, замръзва за известно време в небето, поддържайки театрална пауза и огъвайки крилата си, с мълниеносна скорост, се втурва надолу, извършвайки сръчни празници точно пред земята. След това той отново получава височина и прави този трик отново, не е необичайно за него да изпълни мъртва линия на изхода на върха. Артистичността на неговите трикове е придружена от мъж с шумно съпровод, състоящ се от шумоленето на високия му глас.

Орлите-джуджета подреждат гнездата си от клони с различна дължина и дебелина, като мястото се избира от тях в гората, близо до открити площи. Интересното е, че за гнездото винаги търсят дърво, което има вилица на височина от 5 до 18 метра, в която птиците строят жилището си. Само в редки случаи може да се подреди гнездо на дебел клон.

Тези птици предпочитат да строят гнезда широки, с плоска тава, напречното сечение на такова гнездо достига 1 метър, а дебелината му може да достигне до 70 сантиметра. И двамата партньори участват в изграждането на гнездото, а накрая гнездото е облицовано с постеля, състояща се от пожълтели игли и сено, като понякога като постеля може да се използва приличен слой от зелена листа. За да се опрости задачата, джуджетата не рядко заемат подходящи места за гнезда с размер на други пернати.

При полагането на женската орелът може да има от 1 до 2 яйца, които слага от втората половина на април до началото на май. Яйцата на тези орли са бели, понякога с жълтеникава или зеленикава патина, кафяви или охрирани петна. Инкубационният им период е 38 дни. След като пилетата се излюпят, женската за известно време не напуска гнездото, грижовна майка затопля потомството си, а бащата се занимава с хранене на семейството.

В началото на август, след 60 дни, младите пилета придобиват оперение и бавно напускат гнездото, но в началото не летят далеч. Семейството продължава да се събира до края на август. С настъпването на есента младите индивиди са първите, които започват сезонния полет, а до средата на септември възрастните птици ще отлетят.

Видео: джудже орел (Aquila pennata)