Пръстеновиден печат - описание, местообитание, начин на живот

Пръстеновидното уплътнение прилича в своята структура малко уплътнение, чието тегло е около 50 кг. Тялото изглежда късо с дебел слой мазнина. Малката глава е разположена на кляка. Кожата е покрита с твърда леко забележима купчина. Възрастните мъже и жени имат различни цветове - от черно до жълто-кафяво. По цялото тяло, с изключение на плавниците, са пръснати светлинни пръстени.

Район на разпределение

Тези бозайници се срещат най-вече в арктическите и субарктичните зони на Атлантическия и Тихия океан. Те предпочитат да живеят в северните води и принадлежат на онези жители на планетата, които се чувстват комфортно само в студени и снежни райони.

Nerpa може да се види навсякъде в северната част на Русия, на брега на Мурманск, в близост до Новите Сибирски острови или Бялото море. Изключенията са централната част на Баренцово море, където тюлените не се появяват, тъй като в тази област няма ледена покривка.

Жителите на крайно източния бряг наричат ​​пръстеновидния печат Akiba. Индивидите започват да мигрират от западните райони на крайбрежното море, след което се преместват на територията на командващия и алеутските острови, като уреждат водната зона около брега. В Охотското море подредете тези селища.

В допълнение към моретата на Евразийския континент, местообитанията на нервите са крайбрежието на Норвегия и Гренландия, Канадският Арктически архипелаг и Хъдсън Бей. Животното прекарва по-голямата част от живота си във водата, която е нейният източник на хранене.

Пръстеновидните тюлени нямат почти никаква тенденция да мигрират. С пристигането на летните жеги само жителите на източния бряг на Баренцово море се преместват в съседния воден басейн на Карското море, а в края на сезона се връщат. Някои хора остават на плаващия лед, който токът пренася към откритото море. Въпреки това, тюлените могат дори от далечно разстояние да намерят мястото, където са живели през лятото или есента. Миграцията е характерна само за групи бозайници, които обитават районите на Охотско и Балтийско море.

диета

Пръстеновите тюлени се хранят с отделни видове риби и ракообразни, които се събират в горната част на морските дълбини. Други животни се улавят в стомаха на печата само от време на време. Те организират лов за подгъване, навага, мойва и орел от херинга, ядат скариди, бобс, черни очи.

Балтийско море е източник на храна, богата на цаца, глупаци, треска и цаца, както и солени води на крайбрежното море - бали. С настъпването на есента, Akibs по-често успяват да ядат navaga или херинга, gerbil и gobies рядко се натъкват. Пролетният дял на печата се състои от безгръбначни, като мидиси, черни очи и скъсвания.

Размножаване на непрових индивиди

Печата на печата започва в средата на март или април. Срещите на жени и мъже за чифтосване обикновено се случват в същия период - април или май. Бременна жена има теле за около 11 месеца. Родят се малки уплътнения, увити в протеинова обвивка, която пада след няколко седмици. Теглото им не надвишава 4 кг, а дължината на тялото е 84 см. Женската подхранва потомството с мляко за един месец. Това време е достатъчно, за да може бебето да израсне и да узрее напълно. Едногодишните тюлени имат тегло от 14 кг. На 7-годишна възраст юношите тежат приблизително 34 кг.

Постигането на пубертета при жените се наблюдава на възраст 5-6 години. Всяка година средният брой на потомството варира от 20-40%. Зрелостта на мъжете идва една година по-късно от тази на жените. При възрастните тюлени, които наближават десетгодишна възраст, растежът спира.

нередности


Възпроизвеждането на тюлени се случва по леда в крайбрежната зона, но жителите на Охотското море са се адаптирали към оцеляването на лед и са способни да отглеждат поколение дори при такива условия.

Огромната територия от дебели, неподвижни ледени повърхности позволява животните да се поставят сами, без да се образуват клъстери. Всеки човек има възможност да напусне опаковката и да избере ловна зона и ловна стая. Плаващи снежни места събират стотици печати на едно място. За да излязат на открито море, животните използват змии, през които притискат главите си и запълват белите дробове с кислород. Близо до ласи, женските правят локви, скрити от любопитни очи, за да раждат бъдещи малки печати в този снежен заслон.

Брой индивиди в северното полукълбо

Пръстенният печат е един от най-често срещаните видове бозайници, открити на северните брегове. Според последните данни техният брой наближава 5 милиона души. По-голямата част от животните обитават територията на Арктика. В крайбрежните води на канадския Арктически архипелаг се намира приблизително една пета от общия брой на този подвид. В Охотското море има не повече от 800 хиляди глави, а останалите са разпръснати в крайбрежните зони на Евразийския континент.

Риболов и стойността на пръстеновидния печат

За разлика от обикновения печат, този подвид, както беше споменато по-рано, има малко тегло и размер, но риболовът на такива животни е доста често срещано явление в някои региони. По-рано в Охотско море всяка година се издаваха разрешителни за улавяне на 50-60 хиляди възрастни. Тъй като напоследък се наблюдава намаляване на населението и смъртта на тюлените, властите са поставили ограничение за лов, който не надвишава 30 хиляди глави днес. За лов в моретата Беринг и Охотск границата е значително по-малка.

Стойността на продукта е кожата, месото и уплътнителната мазнина. Благодарение на риболова на тези бозайници се развива селскостопанско производство, което подпомага населението на крайбрежните райони на север. Лазарите през съветските години положиха основите за развитието на националната икономика.

Видеоклип: пръстен с печат (phoca hispida)