Osprey - описание, местообитание, интересни факти

Природата на нашата планета е богата на голям брой разнообразни видове невероятни и красиви птици. Някои от тях са често срещани, а някои са много редки. Именно към тази категория редки хищни птици може да се припише такъв вид като скопа. Освен това, представеният материал ще опише характеристиките на естеството и външния вид на тази хищна птица, както и как се храни, къде живее и какво е нейното естествено местообитание.

Хищници на Osprey

Osprey е рядка хищна птица, този вид принадлежи към доста обширно и широко разпространено семейство соколи. Естественото местообитание на този вид е северното и южното полукълбо. Дължината на тялото на птицата достига 58 cm, а размахът на крилата на скопата е до 170 cm.

Горната част на опашката на скопа с характерен кафяв оттенък, долната част на тялото, както и задната част на птицата е бяла. Карпалните стави са украсени с тъмнокафяви петна. Също така, същите петна, но по-малки размери, също покриват областта на врата, което създава външен вид на красиво колие от камъчета, носени на птицата. Кафявите ивици, пресичащи почти цялото тяло на птицата, от клюна и очите до дъното на страните, заслужават специално внимание.

Osprey има доста нисък, къс, но силно изпъкнал клюн с черен цвят. Характерна особеност на тази част от тялото на птицата е закачен край. Лапите са в птицата, а ваксината е с лек оловен цвят. Имайте предвид, че при този вид соколи нозе те са дълги, украсени с изпъкнали, извити и достатъчно големи нокти.

Друга особеност на този вид хищни птици е, че големият външен пръст на скопа може да се върти в различни посоки, което значително помага на хищника в лов и твърдо задържа уловената плячка.

Крилата на Osprey имат водоотблъскващ ефект, което е особено важно, когато птица се спуска върху вода за лов. Водоотблъскваща мазнина, отделяща жлеза, разположена в опашната част на тялото. Също така, структурата на ноздрите на хищника осигурява наличието на специален клапан, който предпазва водата от проникване в дихателните пътища - в случай, че скопата, за да вземе рибата, която харесва, се гмурка зад него. Това е особено вярно, когато хищникът улавя достатъчно голяма риба, която може да устои, като по този начин издърпва птицата в дълбините.

Цветът на младите индивиди на скопата е по-разноцветен и светъл, но въпреки това външният вид на възрастните птици привлича повече внимание благодарение на красивото оперение с оригинално оцветяване и доста твърди пера.

Обърнете внимание, че такава хищна птица, като скопа, с право се счита за дълъг черен дроб, продължителността на живота й е няколко десетилетия. Но в действителност, често по-голямата част от младите птици умират в естествена среда, едва след като са живели до 2 години.

Естественото местообитание на Оспрей, особеностите на начина на живот


Въпреки, че скопата е много рядка хищна птица, тя все пак е разпространена на всички континенти, с изключение на Антарктика. С настъпването на студено време, скопата, като правило, летят в страни с по-топъл и по-мек климат.

През топлия сезон, скопата може да се намери в почти всяка част на Европа. Гнездещите места на тези хищни птици са различни естествени водни обекти (плитки води). Това се обяснява с факта, че в такива места се намират най-много риби, което дава възможност на осипа да се докаже като отлични ловци.

По правило зимуват само онези популации от птици, чиито основни местообитания са северните райони на нашата планета. Популациите на яздене в южните райони са заседнали.

Намирайки най-атрактивната територия за живеене, хищниците често се настаняват на нея в малки групи, като правило те са крайбрежни райони, характеризиращи се с топъл климат. Особеността на скопата е, че подредбата на местата за последващо гнездене на птици, както и ловът, могат да се провеждат съвместно.

Кошарите имат гнезда далеч от водата. Поради тази причина те не винаги са в състояние да им осигурят адекватна защита, тъй като те основно се занимават с лов. Обаче, ако хищникът е в момента, в който атакува гнездо близо до него, той я предпазва силно от посегателствата на своя противник.

Задачата на мъжа е да осигури на жената храна по време на полагане на яйца. Често, докато се чака появата на бъдещо поколение, мъжът няма време да осигури на себе си и на жената необходимото количество храна. В този случай мъжките принасят храна на жената от съседни гнезда.

Когато пилета излюпени, възрастните птици, като правило, не напускат гнездото за дълго време, с изключение на лов за потомство.

Характеристики на храните Osprey

Такава хищна птица като скопа често се нарича от много любители на птиците като морски орел. Това е така, защото основната дажба на скопата е 80% риба. По време на ловния процес хищникът основно се опитва да улови не твърде голяма риба, която плува почти под повърхността на водата. Тази скопа тактика описва физическите характеристики на птицата - хищникът не може да се гмурне дълбоко зад плячката си.

По правило орелният лов започва с участък над избраното водно тяло, като птицата обикаля над нея на надморска височина до 40 метра и се грижи за бъдещата си плячка. След като рибата е открита, хищникът внезапно се втурва надолу, изпускайки ноктите си и разтваряйки крилата си нагоре. Щом скопът сграбчи плячката, тя веднага се издига във въздуха. Уловената плячка винаги се държи здраво от хищник с две лапи - това се прави така, че уловената дива природа не пречи на хищника по време на полета.

Този вид птици започва плячката си от главата, докато основното тяло на рибата практически не се използва от хищника (принадлежи към гнездото за хранене на женската или се изхвърля).

Успехът на лов на морски орел е пряко зависим от няколко фактора: благоприятни метеорологични условия за извличане на храна, както и приливи и отливи.

В допълнение към рибата, която улова на скопата, последните могат да ядат различни малки животни (както водни, така и живи на сушата). Обръщаме внимание на факта, че тази птица на практика не използва вода. Това се дължи на наличието на достатъчно количество течност в уловената от тълпата риба.

репродукция

Загрузка...


Важно е да се има предвид, че размножителният сезон на Osprey може да варира по време. Например, при заседналите популации, сезонът на размножаване се среща малко по-рано, отколкото при мигриращите хищници. Размножителният сезон за онези птици, които са заседнали и живеят постоянно на една и съща територия - от декември до ранна пролет. Размножителният сезон на мигриращия скопа е средата и края на пролетта (от април до май).

Избрал жена, мъжкият мъж започва да привлича вниманието си с цялата си сила, често обикаляйки над мястото за гнездене, като по този начин плаши и други кандидати. След създаването на двойка птиците започват съвместно изграждане на общо гнездо. По правило жената избира материала за строителството и неговото последващо подреждане (сухи клони, листа, трева).

Полагането на яйцата се извършва от женски скоп не наведнъж, а с някои паузи, които имат продължителност 1-2 дни. Възникващите пилета от яйца за ранно полагане често са много по-здравословни и по-силни от останалите потомци, но не винаги имат достатъчно храна, произведена от техните родители за пълно развитие. Средният брой пилета, които се появяват в млада двойка Osprey е от 2 до 4.

Яйцата за люпене се извършват от двете птици в продължение на 40 дни. За хранене на пилетата, които се появяват, се използва рибата, събрана от мъжа на лова.

Процесът на хранене на потомството на Osprey предполага, че птицата правилно разделя рибата или част от нея, донесена от мъжа между пилетата. За да направи това, тя разкъсва трупа си с остри нокти и клюн. За да се затопли потомството, когато температурата на въздуха спадне, женската използва собственото си оперение, като по този начин внимателно опакова пилетата и ги затопля с топлината на тялото си.

Още след 6-7 седмици, пилетата започват да се учат самостоятелно да се хранят, гледайки родителите си да ловят плячка. С настъпването на есента, потомството на Osprey е готово за полет и началото на независим живот.

Видео: Osprey (Pandion haliaetus)

Загрузка...

Популярни Категории

Загрузка...